Mit kell tudni a mikrochipről?

A mikrochip az állat egyedi megjelölésére szolgál, legfőbb haszna, hogy az elveszett állat gazdáját perceken belül egy adatbázisból megtalálhatjuk és értesíthetjük telefonon vagy emailben. A mikrochip egy apró eszköz, amit egy fecskendővel a nyak bőre alá ültetünk, az állat nem is érez nagyobb fájdalmat, mint egy egyszerű védőoltás beadása estén. Az ide beültetett mikrochip egy kódot tartalmaz, mely egy speciális eszköz segítségével leolvasható. Az így leolvasott számsor alapján tudjuk egy internetes adatbázisból (Petvetdata) visszakeresni a tulajdonos adatait, melyet megadott a regisztráció során. (Név, cím, telefonszám, email cím.) Ilyen leolvasó minden állatorvosi rendelőben, menhelyen, gyepmesteri telepen megtalálható.

A mikrochip egy életre szóló megjelölés, nem veszik el, nem romlik el, el nem távolítható (legálisan). A tulajdonos adataiban történő változás díjmentesen átíratható bármelyik állatorvos által.

A mikrochipes megjelölés 2013.január elsejétől kötelező minden eb számára,kortól függetlenül.Mikrochippel nem jelölt kutya 2013-tól nem oltható veszettség ellen.
Bővebben: www.maok.hu www.petvetdata.hu


Mit kell tudni az állatútlevélről?

Kutya, macska, vadászgörény az Európai Unión belül csak érvényes állatútlevél birtokában utazhat, az útlevél érvényességét a benne igazolt veszettség elleni védőoltás adja meg. Az érvényesség az első veszettség elleni oltás beadása után 21 nap múlva kezdődik, ezért utazni csak ettől az időponttól lehet. Az érvényesség kölyök esetén hat hónapig (a következő veszettség elleni oltás időpontja), felnőtt állat esetében egy évig tart.

Az állat mikrochipes megjelölése szintén követelmény. Az unión belül egyes országok egyéb követelményeket is támaszthatnak, erről utazás előtt célszerű tájékozódni.
Az unión kívülre történő utazás esetén útlevél általában nem, de hatósági állatorvosi igazolás szükséges. Ha az állat vissza is tér (pl. Szerbiából), akkor útlevél a belépéshez szintén kötelező.

Az útlevél a hagyományos oltási könyvet helyettesíti, abban az egyéb védőoltások és féregtelenítések szintén nyilvántarthatók.
További részletek olvashatók: www.maok.hu


Ajánlott védőoltások :

Kölyök kutya:
– 1.oltás: 6-8 hetes kor: parvo vírusos bélgyulladás elleni oltás, vagy kombinált védőoltás (szopornyica, parvo, fertőző májgyulladás, fertőző vesegyulladás, fertőző légcsőgyulladás)
– 2.oltás két hét múlva: kombinált ismétlő
– 3.oltás: 14 hetes kor után: kombinált ismétlő
– 4.oltás: két hét múlva veszettség elleni oltás (kötelező három hónapos kor után, fél éven belül meg kell ismételni!)
– 10 hónapos kor: veszettség elleni, majd két hét múlva kombinált ismétlő oltás
Felnőtt kutya:
– évente veszettség elleni oltás (kötelező)

A veszettség elleni oltással egy időben adható (ajánlott) a kombinált védőoltás is.

Egyéb kutyák részére elérhető védőoltások (előtte kérjen tanácsot):
– Lyme-kór ellen
– Babesiosis ellen
– Kennel köhögés ellen
– Corona vírus ellen

Macskák:
– 1.oltás: kombinált védőoltás (macska parvo, macskanátha, fertőző légcsőgyulladás)
– 2.oltás két hét múlva: leucosis elleni oltás (gyógyíthatatlan betegség, udvarra járó macskák esetében mindenképpen ajánlom!)
– 12-14 hetes korban ismétlő oltások (kombinált, majd két hét múlva leucosis ellen)
VAGY
– 8-10 hetes korban 5 komponenses kombinált védőoltás (parvo, macskanátha, fertőző légcsőgyulladás,leucosis,chlamydia)
– 12-14 hetes korban 5 komponenses kombinált ismétlő oltás

Felnőtt macskák részére évenként egyszeri ismétlő oltás ajánlott! Macskák számára a veszettség elleni védőoltás nem kötelező, de udvarra járó állatok esetében ajánlott. Három hónapos kor felett adható, felnőtt állatoknak akár a kombinált védőoltással együtt is.

Bőrgombásodás elleni védőoltás: ajánlott megelőzésre, de akár terápiás célból is, két alkalommal, majd évente egyszer. A macskák bőrgombásodása emberre (főleg kisgyermekekre) veszélyes lehet, de védőoltással megelőzhető!

Oltás görények részére:
– Szopornyica elleni védőoltás kölyök korban kétszer, majd emlékeztető oltás évente.

Oltás nyulak részére:
– Myxomatosis elleni védőoltás: egy hónap különbséggel kétszer, majd évente egyszer emlékeztető oltás (szúnyogok vérszívással terjesztik, ezért akár a szobában tartott nyulak is megbetegedhetnek)